Elma üreticisine uygulamalı eğitim
Elma üreticisine uygulamalı eğitim

Eğirdir’de Elma Üretcisi Çiftçiye Tarla Gününde Uygulamalı Eğitim Verildi.
Kemal ERBEN/EĞİRDİR, (DHA) – Isparta’nın Eğirdir İlçesi Serpil köyünde kimyasal mücadele yönteminin tarımda kullanılması durumunda dikkat edilmesi gereken hususların anlatıldığı ‘Tarla Günü’ eğitimi düzenlendi.
Tarla günü programına Eğirdir Kaymakamı Ömer ÇİMŞİT, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa ÖZER, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yahya Enes ÜNSAL ve teknik ekibi katıldı. Tarımda Kimyasal Mücadele yönteminde dikkat edilmesi gereken en önemli notka kullanılan pestisitlerin doğru sıralamada konulması gerekiyor, bu amaçla Serpil Köyü çiftçilerinin ve köy muhtarı Ahmet Şenol’un’da katılımı ile traktörleriyle köy meydanında toplanan çiftçilere uygulamalı olarak ilaçlama sırası ve kullanılan suyun PH düzenlemesi anlatıldı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yahya Enes Ünsal yaptığı açıklamada; ‘Bugün Serpil Köyündeyiz, bugün buradaki amacız biliyorsunuz ki Türkiye’de yetişen her dört elmadan bir tanesi bu bölgede yetişiyor. Biz bununla alakalı nasıl ilaç atılır, ilaç atarken nelere dikkat etmeliyiz, attığımız ilaçların işlemesi için neler yapmalıyız bunlar hakkında bilgi vereceğiz. Öncelikle bizim en büyük sıkıntımız şu biz ilaç atıyoruz, biz ne kadar da ilaç atsak çiftçilerimizden şöyle bir talep geliyor bize ilaç atıyoruz ama attığımız ilaçlar yerini bulmuyor, diyorlar. Karaleke ilacı atıyoruz ama karaleke devam ediyor, diyorlar. Biz bunlarla alakalı bildiklerimizi çiftçilerimize anlatacağız. Bugün tüm traktörlerimiz burada, deneme yapacağız. Yaptığımız denemede suyun PH’şına bakacağız, rüzgarlı havalarda nasıl ilaç atılır, neler yapmamız gerekiyor, bunlar hakkında köylümüzü bilgilendireceğiz.’ dedi.
Serpil Köyü Muhtarı Ahmet Şenol ise; ‘İlçe Tarım Müdürümüzden Allah razı olsun, tüm ekibini toplayarak köyümüze geldiler, köylümüzü bilinçlendirecekler, çok teşekkür ediyoruz. ‘dedi.
Programda Çiftçilere ilaçlama yapacakları sırada giyinmeleri için özel kıyafet dağıtan Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer ; ‘Çiftçilerimizin sağlıkları bizim için her şeyin üzerinde. Başta İlçe Tarım Müdürümüz ve öncülük eden Köy muhtarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Bizlerde her daim güzel ilçemiz, köylerimiz, mahallelerimiz başta olmak üzere yüce devletimizin verdiği desteklerle buraları faydalandırmaya devam edeceğiz, Serpil Köyümüzdeki Halı Sahamız ise Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleri ile 15 güne kadar tamamlanmış olacak.’ dedi.
Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit ise; ‘Genç ve dinamik İlçe Tarım Müdürümüz başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz, yöre halkımız, çiftçimiz, esnafımız için yapılan tüm çalışmaların yanında ve destekçisi olacağız, programın hazırlanmasında tüm emeği geçenleri kutluyorum.’ dedi.
Eğirdir Serpil Köyünden başlayarak ilçenin tüm köylerinde devam edecek olan doğru ilaçlama yönteminde çiftçilere uygulamalı olarak gösterilen karışımlarda tankere koyulacak öncelikler sırası ise şu şekilde açıklandı.
Önce tankerin 2/3 oranında su koyulur, 1-pH düzenleyici, 2-Suda çözünen poşetler (WSB), 3-kuru akışkan (DF), 4-çözünür granül (SG), 5-suda dağılabilen (WG), 6-suda çözünen toz (SP),7-Islatılabilir Toz (WP), 8-Yağda dağılabilen (OD), 9-süspansiyon konsatre (SC), *(EC, EW, ME Emülsiye sınıfı), 10-Emülsiyon, suda yağ (EW), 11-Emülsiye konsantre (EC), 12-suda çözünen konsatre (SL), 13-Gübreler ve bitki besin maddeleri, tankerin geri kalan kısmı su ile tamamı doldurulur 3/3 14-son olarak silikon bazlı yayıcı yapıştırıcıyı en son tankere koyulur ve karıştırılmaz ilaçlama yapılır.

















